Forskning fallskador

Inlämnad av:

Carina Appelgren, 2015-07-12 21:43

Slutdatum:

2015-10-10

Vi har från Köping en person som forskar om äldres fallskador. Vad jag har läst så är kostnaderna för fallskador ganska höga och lidandet onödigt om det finns metoder man kan använda redan nu för att motarbeta detta.Forskningen har nu kommit längre än halvvägs och en första artikel är färdigställd.Jag hoppas att detta resultat som man har kommit fram till verkligen nyttjas i praktiken och "inte blir liggandes på skrivbordet". Forskaren heter Marina Arkkukangas och hon har intervjuats av Bbl/At i våras.

Mitt förslag är

Att Landstinget Västmanland redan nu ser över insatserna för att motarbeta äldres fallskador baserat på detta forskningsarbete

 

Svar från landstinget

Hej Carina

Tack för ditt förslag! Det är väldigt roligt när duktiga forskare uppmärksammas, inte minst forskare från vårt län. Marina Arkkukangas och handledaren Ann-Christin Johanssons studie är faktiskt grund för ett projekt om fallolyckor som Landstinget Västmanland kommer att stödja och som startar hösten 2015. Projektet drivs i samverkan med Robotdalen och Mälardalens Högskola och bygger på just motivation till fysisk aktivitet. Marina Arkkukangas har också varit med i delar av förarbetet.

Projektet syftar till att utveckla ett tekniskt stöd för äldre personer, så att de regelbundet genomför fallförebyggande träning. Behovet av ett sådant tekniskt stöd är väl dokumenterat, och stödet kommer att utvecklas tillsammans med ett antal användare. Målgruppen är äldre personer i eget boende som skulle behöva bli starkare och få bättre balans. Att god balans och styrka är effektivt för att minska risken för fallskador har visat sig i flera studier.

Landstinget Västmanland arbetar redan i dag fall förebyggande på andra sätt, till exempel genom att försöka identifiera personer som löper en ökad risk för fallskador. Tillsammans med patienterna sätts olika åtgärder in, eftersom det ofta behövs flera olika åtgärder för en patient för att få fallolyckorna att minska.

Under hösten genomför Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en nationell fallkampanj tillsammans med flera av landets regioner och landsting samt flera intresseorganisationer, till exempel PRO och Civilförsvarsförbundet. Landstinget Västmanland kommer att delta i kampanjen. Ett viktigt syfte med fallkampanjen är att få människor att förstå riskerna med att falla och vad man kan göra för att förebygga fallskador. Aktiviteter kommer att genomföras både inom öppenvården och på sjukhusen samt inom kommunerna i Västmanland.

Vänlig hälsning
Denise Norström(S)
Landstingsråd
Landstinget Västmanland

Inlämnad av Christina Ersson den 2015-12-07 15:42


Underskrifter

Det här förslaget är avslutat.

2 person(er) har skrivit under detta förslag. Klicka här för att visa alla underskrifter.

Diskussioner

låst tråd

Forum Administratör

Medlem sedan: 2012-03-08 15:23

Inlagt: 2015-08-04 14:24

Forum tråd för förslag Forskning fallskador inlämnat av Carina Appelgren.

Underskrifter

2

underskrifter

Visa alla underskrifter

Populäraste förslagen

Rehabilitering på folkhögskola

216 underskrifter

1425 kronor mer till sjuksköterskorna!

163 underskrifter

Inrätta direktbussen Skinnskatteberg-Västerås som permanent linje!

130 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Senaste förslagen

Diskriminering av äldre

1 underskrifter

Växel vid utgående samtal

1 underskrifter

Tåganslutning Hökåsen

10 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Portal levererad av