Avskaffning av Operationsrobot

Inlämnad av:

Maziar Gharaei, 2015-10-02 08:07

Slutdatum:

2015-12-31

Västmanland har nyligen investerat i en operationsrobot för 27 000 000 kr och 1 500 000 service avtal per år!. det finns redan över 20 robotar i landet som INTE är fullbegäggning på och det finns få vetenskapligastudier som ger klar fördel till denna metod jämfört med traditionell kirurgi.

Ett av argumenten är att Västmanland måste positionera sig!, jag anser att det finns andra sätt att göra detta på som inte kostar 27 000 000.

Mitt förslag är att avbryta satsningen och istället anställa fler operationspersonal med bättre vilkor så att vi kan operera mer och slippa och skicka patienter till andra län. 

Nedan finns ett av de senaste publikationerna:

http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/03/17/liten-fordel-med-robotkirurgi-vid-prostatacancer/

 

Svar från landstinget

Hej Maziar

Tack för ditt förslag! Som du säkert känner till är operationsroboten redan på plats, och det är alltså inte möjligt att avbryta satsningen, om det ens vore önskvärt.

Västmanlands sjukhus har utpekats som ett av de sjukhus inom Uppsala-Örebro sjukvårdsregion* som i framtiden ska ha spetskompetens för att utföra operationer inom prostatacancer och njurbevarande kirurgi. Tillgång till modern teknik är helt nödvändigt för att kunna genomföra detta uppdrag. Även operationer mot ändtarmscancer utgör ett spetsområde för Västmanlands sjukhus. Roboten kommer också att användas inom urologi, gynekologi och kirurgi.

För att kunna bibehålla Västmanlands sjukhus position i topp inom de här områdena behöver vi utbilda nya kirurger i laparoskopisk teknik, även kallad titthålsteknik. Det finns både tekniska och arbetsmiljömässiga skäl till att utbildningen inte sker med traditionell laparoskopi. Dessutom är modern utrustning nödvändig för att vi ska kunna rekrytera duktiga kirurger med rätt kompetens, något som förstås är helt nödvändigt. Utan kompetenta kirurger och ett brett kunnande inom kirurgi kan inte Västmanlands sjukhus fungera som akutsjukhus.

Västmanlands sjukhus har ett uppdrag som innebär att stora delar av befolkningens sjukvårdsbehov ska klaras av på hemmaplan. Även om det finns robotar på andra ställen har landstinget inte tillgång till operationsutrymme på dem. Att ha robotassisterad laparoskopi på hemmaplan medför att färre patienter måste skickas till sjukhus utanför länets gränser för operation. Eftersom  landstinget får betala för de patienter som behöver skickas till andra län spar robotkirurgin alltså en del kostnader för landstinget – förutom att patienten slipper resan.

Precis som du skriver är  personalen en väldigt viktig del av vården. Däremot kan man inte ställa teknikutveckling mot personalpolitik - bägge måste hanteras på ett bra sätt för att sjukhuset ska klara sin vision att vara ett länssjukhus med god tillgänglighet, god kompetens och utrustning och mycket goda resultat i Öppna Jämförelser.

Vänlig hälsning
Denise Norström (S)
Landstingsråd
Landstinget Västmanland

* Uppsala-Örebro sjukvårdsregion består av Landstinget Dalarna, Landstinget Sörmland, Landstinget i Uppsala län, Landstinget i Värmland och Landstinget Västmanland samt Region Gävleborg och Region Örebro län.

 

 

Inlämnad av Christina Ersson den 2016-04-26 12:38


Underskrifter

Det här förslaget är avslutat.

Ingen har skrivit under detta förslag.

Diskussioner

låst tråd

Forum Administratör

Medlem sedan: 2012-03-08 15:23

Inlagt: 2015-10-12 08:43

Forum tråd för förslag Avskaffning av Operationsrobot inlämnat av Maziar Gharaei.

Underskrifter

0

underskrifter

Populäraste förslagen

Rehabilitering på folkhögskola

216 underskrifter

1425 kronor mer till sjuksköterskorna!

163 underskrifter

Inrätta direktbussen Skinnskatteberg-Västerås som permanent linje!

130 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Senaste förslagen

Diskriminering av äldre

1 underskrifter

Växel vid utgående samtal

1 underskrifter

Tåganslutning Hökåsen

10 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Portal levererad av