Sjuksköterskebrist - varför ingen förskola på sjukhuset?

Inlämnad av:

Linnéa Möller, 2016-05-06 20:12

Slutdatum:

2016-08-04

Som sjuksköterska och ensamstående mamma undrar jag av vilken anledning det inte finns någon förskola på sjukhuset? Övervägande personal är ju kvinnor och separationer är inte ovanliga. På min avdelning ser jag hur sjuksköterskor sliter för att få ihop sitt schema när de har barnen varannan vecka. Det är även många sjuksköterskor som har en partner som arbetar inom sjukvården.

Jag tror att det skulle bli lättare att rekrytera sjuksköterskor ifall det fanns subventionerad (antingen att det ingår i Västerås stads taxa eller som en löneförmån) förskola på sjukhuset som hade öppet på obekväm arbetstid.

Ifall det var öppet på röda dagar och alla helgdagar exempelvis mellan 6:40 - 16:00 skulle flera sjuksköterskor kunna arbeta trots att de har sina barn. Flera par skulle kunna arbeta samma helg vilket skulle gynna deras mående som indirekt skulle gynna arbetsglädjen.

Ifall det fanns öppet på natten kunde sjuksköterskor som jobbar natt lägga sina barn på sjukhuset och sen hämta dom på morgonen och skjutsa till ordinarie förskola.

Det kanske skulle kunna vara möjligt att ha öppet kvällstid där personalen på förskolan la barnen och sjuksköterskan kunde lägga sig på sjukhuset och sova ihop med sina barn och skjutsa till ordinarie förskola på morgonen.

Det står tomma avdelningar som det är nu på sjukhuset och en förskola skulle kunna ha barn i åldern 1 - 12 år.

 

 

Svar från landstinget

Hej Linnéa

Tack för ditt förslag!

Frågan om det inte skulle kunna finnas barnomsorg på sjukhuset för barn till sjukvårds­personalen kommer upp emellanåt. Jag har all förståelse för att det ibland är svårt att få livspusslet att gå ihop och att det skulle underlätta att ha barnomsorgen nära arbetsplatsen. Men eftersom barnomsorg i Västerås kommun är en fråga för Västerås Stad, oavsett om det är en kommunal eller privat förskola, är landstingets och numera regionens hållning att barnomsorg inte är en verksamhet som vi inom regionen ska hålla på med.

Som du är inne på råder det brist på sjuksköterskor i dag. Därför arbetar vi inom regionen på olika sätt för att vara en attraktiv arbetsgivare. Vi har till exempel infört en ny arbetstids­modell som har ett hållbart arbetsliv som grund, och vi ger också sjuksköterskor möjlighet att utbilda sig till specialistsjuksköterska med studielön i olika former inom ramen för sin anställning. Däremot kan vi som sagt inte ha verksamhet som ligger inom kommunernas ansvarsområden.

Vänlig hälsning
Denise Norström (S)
Regionråd
Region Västmanland

Inlämnad av Christina Ersson den 2017-06-21 12:42


Underskrifter

Det här förslaget är avslutat.

Ingen har skrivit under detta förslag.

Diskussioner

låst tråd

Forum Administratör

Medlem sedan: 2012-03-08 15:23

Inlagt: 2016-05-18 16:22

Forum tråd för förslag Sjuksköterskebrist - varför ingen förskola på sjukhuset? inlämnat av Linnéa Möller.

Underskrifter

0

underskrifter

Populäraste förslagen

Rehabilitering på folkhögskola

216 underskrifter

1425 kronor mer till sjuksköterskorna!

163 underskrifter

Inrätta direktbussen Skinnskatteberg-Västerås som permanent linje!

130 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Senaste förslagen

Diskriminering av äldre

1 underskrifter

Växel vid utgående samtal

1 underskrifter

Tåganslutning Hökåsen

10 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Portal levererad av