Gratis bussresa för blodgivare

Inlämnad av:

Sofia Ersson, 2016-09-29 10:51

Slutdatum:

2016-12-28

I dagsläget skickar Blodcentralen hem en kallelse där de bifogar en biljett för gratis parkering för alla bilburna blodgivare.

För den som reser med buss utgår ingen ersättning för resan. Betalar man två enkla biljetter till och från blodgivningen så får man lägga ut 52 kr (26+26).

Är det ingen på Landstinget och Blodcentralen som har reflekterat över orättvisan i detta? Bilburna kompenseras till vis del för sina kostnader medan en bussresenär ska stå för hela sin kostnad.

Det rimmar illa då det dels drabbar den som vill färdas miljövänligt och dels drabbar dem som av ekonomiskäl inte har råd att äga en bil.

Mitt förslag är att denna P-biljett som skickas med kallelsen även ska fungera som biljett på VL-bussarna. Minst bör värdet motsvara en enkel resa men det kan väl vara värt att inkludera resa tur och retur (3 timmarsbiljett är ett annat alternativ så kan även plasmagivare hinna åka både till och hem från Blodgivningen.)

Svar från landstinget

Hej Sofia!

Tack för ditt förslag!

Anledningen till att man i dag inte får ersättning för buss- eller tågresor när man lämnar blod eller plasma är att de besöken inte räknas som vårdbesök. Och det är just i samband med vårdbesök man kan få ersättning från Region Västmanland för bland annat buss och tåg. Det vore naturligtvis både enkelt och smidigt om det gick att använda kallelsen eller p-biljetten som biljett på bussar och tåg, men nuvarande biljettsystem medger tyvärr inte det.

Inom Region Västmanland försöker vi hantera alla frågor rörande blodgivning utifrån regionala eller nationella rekommendationer, men det finns inga sådana i denna fråga. Det finns däremot en allmän princip, antagen bland annat i WHO, som är vägledande och säger att donation av blod och organ ska göras frivilligt och utan vinning. Att kunna göra resan till och från ett bokat blodgivningstillfälle i hela länet utan kostnad borde dock inte behöva räknas som ”vinning”.

Till våren räknar vi med att verksamheten har kommit igång med regionens nya blodgivar­trailer, en mobil lösning för blodgivningen. Därmed kan man säga att blodcentralen kommer till blodgivaren istället för att blodgivaren kommer till blodcentralen. Vi räknar med att runt hälften av alla blodgivare då får närmare till blodgivningen än i dag.

För Demokratiberedningen
Vänlig hälsning


Denise Norström
Demokratiberedningens ordförande

Inlämnad av Christina Ersson den 2017-12-21 16:34
Uppdaterad av Christina Ersson den 2017-12-21 16:38


Underskrifter

Det här förslaget är avslutat.

3 person(er) har skrivit under detta förslag. Klicka här för att visa alla underskrifter.

Diskussioner

låst tråd

Forum Administratör

Medlem sedan: 2012-03-08 15:23

Inlagt: 2016-10-06 09:29

Forum tråd för förslag Gratis bussresa för blodgivare inlämnat av Sofia Ersson.

Rickard Fourt

Medlem sedan: 2016-11-11 23:50

Inlagt: 2016-11-12 00:09

Mycket bra förslag jag lämnar ofta blod och brukar ta cykeln men nu på vintern skulle det vara mycket enklare om man fick lite ersättning för bussresan.

Jag tycker också att man ska kunna få ta med sig sin e-cigg in i blodbussen. Jag har sluta röka men använder min e-cigarett rätt ofta och skulle tycka det var både trevligt och bra om man fick använda den. Jag röker utan nikotin och e-cigaretten ger ingen lukt eller rök som skadar andra.

Christina Ersson

Medlem sedan: 2012-11-05 11:27

Inlagt: 2016-11-14 07:44 Uppdaterat: 2016-11-14 07:45

Hej Rickard, skriv gärna in ditt eget förslag här på Demokratikanalen! Förslag som bara läggs som en kommentar i diskussionsforumet hanteras inte inom ramen för Demokratikanalen. Men välkommen med ditt förslag som sagt! /Christina, moderator för Demokratikanalen

Underskrifter

3

underskrifter

Visa alla underskrifter

Populäraste förslagen

Rehabilitering på folkhögskola

216 underskrifter

1425 kronor mer till sjuksköterskorna!

163 underskrifter

Inrätta direktbussen Skinnskatteberg-Västerås som permanent linje!

130 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Senaste förslagen

Diskriminering av äldre

1 underskrifter

Växel vid utgående samtal

1 underskrifter

Tåganslutning Hökåsen

10 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Portal levererad av