jobba smart på ortopeden!

Inlämnad av:

Elin Holmberg, 2012-05-21 17:30

Slutdatum:

2012-08-19

Gjorde illa mitt högra knä på brottarmattan i september förra året. Kontaktade min familjeläkare i januari, som skickade remiss på slätröntgen. Där sågs inget fel. Efter en remiss till ortopeden i Köping blev det läkarbesök 15 mars då det konstaterades att det behövdes en magnetröntgen.Den tiden fick jag snart, den 24 mars. Begärde själv ett svar som jag fick i april. Telefontid till ortopedläkaren blev inte förrän i dag. Då konstaterades det att det inte var något fel som kunde opereras utan sjukgymnastik var lösningen. Varför få vänta så länge på svar och behandling? Nu tar det ytterligare minst två veckor innan jag får tid hos sjukgymnastiken. 

Mitt förslag är att när man ser att det inte finns någon annan åtgärd än t.ex. sjukgymnastik, varför skickar man då inte en remiss dit på en gång och att man får ett brev hemskickat med en förklaring och ett besked om röntgen?  Man kan ändå ha en telefontid som man kan ställa frågor på om det är något man undrar över.

Det skulle göra det mer effektivt för oss patienter och hela sjukvårdssystemet, så att vi får ett svar inom en rimlig tid och slipper vänta ytterligare för att en remiss på nya åtgärder ska komma fram och man då ska få en tid, istället för att man får en tid på en gång och vet vad som gäller och framför allt slipper vänta ytterligare mellan instanserna.

 

 

 

 

Svar från landstinget

 

 

Normalt väntar man inte med remiss till sjukgymnast. Om en patient skadar knäet börjar man med att utesluta skelettskada med en slätröntgen inom någon dag. Om patienten kommit till ortopeden t ex via akuten, skriver ortopeden en remiss direkt till sjukgymnast inom sjukhuset. Efter en tids behandling avgörs om det krävs vidare utredning hos läkare. Om patient söker i primärvården skall man göra detsamma, d vs röntga om det behövs för att utesluta skelettskada och om patient har rörelseinskränkning skrivs remiss till sjukgymnast inom primärvården. Misstänker man en skada som kan kräva operation kan man som familjeläkare skriva remiss till ortoped för halvakut bedömning, om misstanken är litet mindre kan man beställa magnetkamera och avvakta resultatet.

En patient som kommer till ortopeden på remiss i mars efter en skada i september borde alltså för länge sedan ha varit hos sjukgymnast. En sådan remiss hade även gått att skriva samtidigt som ortopeden beställde MR men det är ganska vanligt att patienten är så inställd på att det måste vara något fel på MR att man inte är mottaglig för förslag om sjukgymnastik förrän MR svaret finns.

Behandlande ortoped brukar skriva ett brev till patienten när MR svaret kommer, om man vet att patienten väntar på svar. Telefontiden är tänkt för att patienten skall kunna få en förklaring, vilket ofta krävs i litet mer komplicerade fall.

Ett arbete med ständiga förbättringar pågår kontinuerligt med översyn av samtliga enheters arbetsflöden. En rutin med brevsvar innan planerad telefontid skulle säkert innebära att man vinner tid och är en del för att förbättra tillgängligheten. Den största vinsten för patienten är att hela sjukvårdsapparaten hjälptes åt och följer de samverkansdokument som finns.

Med vänlig hälsning

Denise Norström (S)

Landstingsråd

Inlämnad av Bengt Jansson den 2012-08-27 13:51


Underskrifter

Det här förslaget är avslutat.

1 person(er) har skrivit under detta förslag. Klicka här för att visa alla underskrifter.

Diskussioner

låst tråd

Forum Administratör

Medlem sedan: 2012-03-08 15:23

Inlagt: 2012-05-22 11:49

Forum tråd för förslag jobba smart på ortopeden! inlämnat av Elin Holmberg.

ingrid. brockman fahlin

Medlem sedan: 2012-05-12 07:58

Inlagt: 2012-05-23 09:40

Håller fullständigt med Elin Holmberg! Man kan korta tiderna oerhört om man direkt från Familjeläkare skickar en remiss till berörd mottagning men att man också skickar patienten på en MR eller CT röntgen så detta är klart när man kommer till mottagningen! Tiderna kortas med flera månader genom rätt handläggning! För vid besök hos Ortoped kan man få ett direkt besked om man har en allvarlig skada som kräver operation, eller om man kan få träna bort det! Tid till operation för t.ex en meniskskada  torde kunna kortas då operationen inte är så komplicerad utan ger patienten ett värdigt liv igen!

Ingrid Brockman Fahlin

Underskrifter

1

underskrifter

Visa alla underskrifter

Populäraste förslagen

Rehabilitering på folkhögskola

216 underskrifter

1425 kronor mer till sjuksköterskorna!

163 underskrifter

Inrätta direktbussen Skinnskatteberg-Västerås som permanent linje!

130 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Senaste förslagen

Diskriminering av äldre

1 underskrifter

Växel vid utgående samtal

1 underskrifter

Tåganslutning Hökåsen

10 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Portal levererad av