Hjälp och stöd för viktminskning vid övervikt

Inlämnad av:

Lotta Johansson Arnqvist, 2012-06-28 07:56

Slutdatum:

2012-12-25

Övervikt är en av de vanligaste orsakerna till ett flertal sjukdomar som t.ex. typ 2 diabetes, högt blodtryck och hjärt/kärlsjukdomar. Metabolt syndrom är vanligt bland överviktiga och ökar riskerna för allvarlig sjukdom. Hjälp och stöd till överviktiga i viktminskning är alltså en viktig strategi för landstinget för att förebygga och minska sjukdom hos befolkningen.

Sådan hjälp bör finnas på vårdcentraler/familjeläkare och bör lämpligen bestå av dietist, sjukgymnast och  samtalsstöd av beteendevetare/kurator/sjuksköterska. Kan man kombinera detta med träningsgrupper med ledare underlättar det för deltagarna att ändra livsstil.

Det kan tyckas vara en enkel match att gå ner i vikt - ät mindre, rör dig mer. Alla som någon gång har försökt bryta en ovana, eller skaffa sig nya vanor vet att riktigt så enkelt är det inte. Man behöver ofta, stöd, hjälp och goda råd för att lyckas. 

Inrätta därför möjligheten att via familjeläkare/vårdcentraler att erbjuda överviktiga hjälp med viktminskning och ändrad livsstil

Svar från landstinget

Hej Lotta

Tack för ditt förslag! Jag kan glädja dig med att landstinget från och med den 1 januari 2013 kommer att satsa mer på just det du efterfrågar i och med att det nya primärvårdsprogrammet börjar gälla. Det förebyggande, hälsoinriktade arbetet kommer att betonas starkare än tidigare, inte minst när det gäller stödet till personer med övervikt och fetma.

På varje vårdcentral kommer det att finnas en hälsokoordinator som ska organisera och samordna insatserna. Insatserna kommer att bestå av bland annat rådgivning om matvanor och motion, men också till exempel ordination av fysisk aktivitet och vägledning till aktivitetsprogram hos Hälsocenter eller motsvarande. Vårdcentralerna kommer också att uppmuntras att erbjuda besök hos dietist för att sprida kunskap om kostens betydelse för att vi ska må bra.

Att ändra livsstil är dock inte så lätt, och därför kommer vårdcentralerna också att arbeta med olika motiverande strategier för att hjälpa patienterna att ändra sin livsföring på lång sikt, till exempel genom motiverande samtal eller kognitiv beteendeterapi. Under 2013 kommer flera av medarbetarna på vårdcentralerna att få möjlighet att utbilda sig i att hålla motiverande samtal.

Vänlig hälsning
Denise Norström (S)
Landstingsråd
Landstinget Västmanland

Inlämnad av Christina Ersson den 2013-01-17 09:02


Underskrifter

Det här förslaget är avslutat.

6 person(er) har skrivit under detta förslag. Klicka här för att visa alla underskrifter.

Diskussioner

låst tråd

Forum Administratör

Medlem sedan: 2012-03-08 15:23

Inlagt: 2012-06-28 08:27

Forum tråd för förslag Hjälp och stöd för viktminskning vid övervikt inlämnat av Lotta Johansson Arnqvist.

Underskrifter

6

underskrifter

Visa alla underskrifter

Populäraste förslagen

Rehabilitering på folkhögskola

216 underskrifter

1425 kronor mer till sjuksköterskorna!

163 underskrifter

Inrätta direktbussen Skinnskatteberg-Västerås som permanent linje!

130 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Senaste förslagen

Diskriminering av äldre

1 underskrifter

Växel vid utgående samtal

1 underskrifter

Tåganslutning Hökåsen

10 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Portal levererad av