Det patientfientliga kösystemet på strålningsenheten

Inlämnad av:

Sara Sjöstrand, 2012-11-18 09:16

Slutdatum:

2013-02-16

                                                                                                             26 oktober 2012

                                                                                                            Västerås

 Hej Strålningsenheten!

 Jag följer en nära vän som mitt i livet med tre små barn kämpar med en spridd bröstcancer. Hon har under en tid strålats varje dag på strålningsenheten i Västerås. När jag hör henne berätta om sin vardag som strålningspatient tror jag inte mina öron. Är det sant att ni tvingar patienterna till mottagningen för att hämta ut klädnypor att sätta i ett kösystem? Det går inte att ringa. Det går inte att boka en tid för nästa dag då man ändå är på plats. När man kommer till mottagningen har man ingen aning om kön är 20 min eller två timmar. Idag var kön en timme redan en halvtimme innan mottagningens första tid. Om kön är så kort att man väljer att sitta kvar och vänta så inser man att personalen tar gemensamma raster och att det kan sättas upp lappar om interna möten som i ett trollslag gör väntan ännu längre. Kaffe och te har tagits bort.

 Jag förstår om apparaturen är dyr och att man inte vill ha några luckor men finns ni för patienten eller patienten för er? Idag finns färdiga online kösystem där du kan ta virtuella kölappar och få ett pip i telefonen när det är dags att åka… Varför anstränger man sig inte för att utveckla verksamheten så att dessa våra ömtåligaste människor får bästa bemötande den sista tiden de har i livet. Jag känner en stor sorg över att min vän skall behöva infoga sig i ett sådant idiotiskt och patientfientligt system.

 Vore tacksam om någon kunde förklara för mig hur ni arbetar samt om ni har några ambitioner att förbättra för era patienter?

 Med vänlig hälsning

 Sara Sjöstrand

 

Svar från landstinget

Hej Sara

Tack för att du tagit dig tid att dela dina tankar med oss! Jag kan förstå din känsla inför din väninnas situation. Målet är förstås att alla som måste uppsöka vård i Västmanland ska få en positiv upplevelse av hela besöket, även de tyvärr oundvikliga kösystemen och väntetiderna. Dessvärre blir det inte alltid så, och jag kan bara beklaga det.

Strålningsenheten har under 2012 haft låg bemanning, delvis till följd av att personalen vidareutbildar sig, vilket ju är positivt. Men eftersom det råder brist på strålsköterskor i hela landet har det varit svårt att ta in vikarier. Dessutom har man drabbats av krånglande maskiner vilket förstås inte minskat arbetsbelastningen. Detta har gjort att man tvingats stänga för att personalen ska kunna ta ut sina raster, och likaså för att lagstadgade arbetsplatsträffar ska kunna hållas.

Drop in-systemet infördes för något år sedan, och vid en utvärdering tyckte det stora flertalet av patienterna att det fungerade bra. Det man vinner med det här systemet är tid. Det behöver inte bli luckor då utrustningen står oanvänd om en patient kommer för sent eller uteblir. Och omvänt slipper patienter som bokats in en viss tid bli irriterade på att de måste sitta och vänta på sin tur, om undersökningen före tar längre tid än beräknat eller om maskinerna krånglar. Strålbehandlingen håller också vårdgarantin med råge, vilket innebär att man behandlar drygt det antal patienter man satt som mål.

Under 2013 kommer flera förbättringar på strålningsenheten att göras. Väntrummet kommer att byggas ut och ett par nya maskiner är på väg. Det medför förstås att det kommer att vara rörigt under året, men sedan kommer vi att ha en mycket fin strålbehandlingsenhet med fulltalig och välutbildad personal. Ett kösystem online finns också med i planeringen, och vi hoppas att det kommer att fungera bra när det väl är på plats.

Strålningsenheten har fått mycket bra omdömen i våra patientenkäter, och jag vet att enheten har höga ambitioner när det gäller att förbättra ytterligare för patienterna. Vi hoppas att kommande kösystem också kommer att upplevas mer positivt än dagens.

Vänlig hälsning
Denise Norström (S)
Landstingsråd
Landstinget Västmanland

Inlämnad av Christina Ersson den 2013-03-18 15:30


Underskrifter

Det här förslaget är avslutat.

1 person(er) har skrivit under detta förslag. Klicka här för att visa alla underskrifter.

Diskussioner

låst tråd

Forum Administratör

Medlem sedan: 2012-03-08 15:23

Inlagt: 2012-11-19 08:45

Forum tråd för förslag Det patientfientliga kösystemet på strålningsenheten inlämnat av Sara Sjöstrand.

Underskrifter

1

underskrifter

Visa alla underskrifter

Populäraste förslagen

Rehabilitering på folkhögskola

216 underskrifter

1425 kronor mer till sjuksköterskorna!

163 underskrifter

Inrätta direktbussen Skinnskatteberg-Västerås som permanent linje!

130 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Senaste förslagen

Diskriminering av äldre

1 underskrifter

Växel vid utgående samtal

1 underskrifter

Tåganslutning Hökåsen

10 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Portal levererad av