Patientgrupp för överrörliga patienter - remissförfarande o ökad kunskap behövs via patientgrupp som ger läkare kunskap

Inlämnad av:

ankie nordström, 2013-03-01 20:37

Slutdatum:

2013-08-28

Hej, jag har nu haft stor erfarenhet av Västmanlands okunskap ang när man får in patienter med överrörliga leder, vilken information o kunskap som finns och hur remissförfarande inte fungerar. Jag har nu fel i journaler pga att en sjukhuschef jag aldrig träffat skrev att jag inte kan få remiss vidare till specialistvård i Uppsala vilket min diagnos kräver, men jag kunde få en sekund på om jag hade diagnosen. Detta strider mot patientsäkerhet i Västmanland och jag undrar, när kunskap ej finns i ett län om vissa saker, då är det massor med folk som inte får rätt vård.

Detta är min önskan: Jag vill att en grupp ska tillsättas där man lyssnar på dom som har diagnosen samt att på varje avdelning i sjukhuset ska kunskap finnas om överrörlighet, varför man kan vara extremt vig o smidig i kroppen samt hur man undersöker dessa människor. Det finns ej i västmanland och min undran är: Finns intresse att skapa en bättre vård o större kunskap? Vem ansvarar för det läkaren säger o gör mot sin patient, vem ansvarar för att läkare utger sej för att vara specialist, skriver fel saker för han inte har kännedom om din hälsa, inte vet nåt om diagnosen, o när du kontaktar chef så ansvarar inte den personen för vad den anställda läkaren gör och kontaktar du sjukhuschefen o säger att hon inte har gjort rätt, att jag som patient inte ska tvingas in i en fälla där nån chef/icke kunnig i min diagnos o hälsa ska bestämma att den enda vård jag kan få i Västerås är en sekund på min allvarsamma diagnos? Det är inte sjukhuschef som ska tvinga patienter att få en sekund på sin diagnos för att diagnosen innebär specialistkunskap - men detta sker i västerås.

Kan en intressegrupp tillsättas för svårt sjuka o folk med skador i rörelse funktionen pga sin överrörlighet o bristande kunskap i landsting om vad hms/eds är för nåt? Många går utan diagnos pga okunskap o det är inte ok att ett sjukhus inte har kunskap o agerar på detta vis mot folk i Västmanland.

Här är en länk om detta: http://hypermobilitet.se/nyheter/sfom 

I Västmanland behövs en grupp för hypermobilitet. Dom patienterna har ingenstans att söka vård i dagsläget, okunskapen är stor och du riskerar skador av att besöka läkare. Vem ansvarar för att sjukhuschef agerar o erbjuder en patient en sekund på sin diagnos o tvingar personen träffa en som inte kan nåt? En grupp behövs där patienter jobbar nära läkare för att kunskap ska spridas. Mitt förslag är att en grupp bildas ihop med patienter för att säkra vården o skapa avd för dessa personer, barn o vuxna ska ha rätt till rätt vård o kunskap/hjälp, avlastning och behandling i Västmanland, rätt till snabb akutvård, rätt bemötande o alla ska ha kunskap om dessa svårt sjuka som nu går runt i vården o ej får rätt vård.

Svar från landstinget

Hej Ankie

Tack för ditt förslag!

Det är tråkigt att du upplever att det saknas kunskap och att sjukvården inte lyssnar.

Sedan du lämnade ditt förslag har jag fått reda på att patienter med överrörlighet oftast tas om hand inom primärvården där de kan få råd och stöd av familjeläkare, arbetsterapeut och sjukgymnast. Om det till exempel krävs operation eller om patienten har svåra smärtor kan det däremot bli fråga om specialistvård. Det här finns reglerat i samverkansdokument mellan specialistsjukvården och familjeläkarna inom landstinget.

Som du säkert vet har våra läkare väldigt mycket att göra. Därför finns det tyvärr ingen möjlighet att bilda någon sådan grupp som du efterfrågar. Däremot kan jag berätta att ditt förslag lett till att området överrörliga leder nu diskuteras i samband med kommande utbildningsmöten för läkarna inom primärvården.

Vänlig hälsning

Denise Norström (S)
Landstingsråd
Landstinget Västmanland

Inlämnad av Christina Ersson den 2013-09-12 09:15


Underskrifter

Det här förslaget är avslutat.

3 person(er) har skrivit under detta förslag. Klicka här för att visa alla underskrifter.

Diskussioner

låst tråd

Forum Administratör

Medlem sedan: 2012-03-08 15:23

Inlagt: 2013-03-06 10:17

Forum tråd för förslag Patientgrupp för överrörliga patienter - remissförfarande o ökad kunskap behövs via patientgrupp som ger läkare kunskap inlämnat av ankie nordström.

Underskrifter

3

underskrifter

Visa alla underskrifter

Populäraste förslagen

Rehabilitering på folkhögskola

216 underskrifter

1425 kronor mer till sjuksköterskorna!

163 underskrifter

Inrätta direktbussen Skinnskatteberg-Västerås som permanent linje!

130 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Senaste förslagen

Diskriminering av äldre

1 underskrifter

Växel vid utgående samtal

1 underskrifter

Tåganslutning Hökåsen

10 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Portal levererad av