Hemförlossningsbidrag

Inlämnad av:

Anna Linde, 2013-10-08 09:51

Slutdatum:

2014-01-06

Hej

Jag heter Anna Linde och sitter som sekreterare i Föreningen Föda Hemma. Jag födde även barn hemma i juli 2013.

Jag undrar varför det inte är möjligt att söka hemförlossningsbidrag i Västmanlands län.
Det är en mänsklig rättighet att få välja sin födsloplats och alla borde ha rätt att få göra ett medvetet val. I nuläget är det många som tror att man inte "får" föda barn på annat ställe än på sjukhus.

Vi borde ha rätt att få välja enligt egen uppfattning om vad som gör oss mest trygga. I brist på ABC-kliniker och födslostugor, är hemförlossning ett val - vi också borde få välja.

Jag som skattebetalare skall inte behöva finansiera två barnmorskor på egen hand, när mina skattepengar SKA gå till förlossningsvården, vid mitt behov. Samma summa pengar -enligt uträkning- borde därför finnas tillgänglig för alla skattebetalare som önskar sig ett annat alternativ än att föda på sjukhus.

 

Mitt förslag är således, att införa möjligheten att få hemförlossningsbidrag, genom att uppnå ett visst antal kritierer.

Genom faktabaserat forskningsunderlag på hur säkerheten och statistiken ser ut för sjukhusförlossningar respektive hemförlossningar, och inte antaganden eller personliga åsikter, skulle jag vilja att frågan lyfts.

Behöver ni forskning eller statistik/fakta som underlag, är ni välkomna att höra av er, så ska hänvisa och ge er källor.

Vänliga hälsningar

Anna Linde, Virsbo

Svar från landstinget

Hej Anna

Tack för ditt förslag!

Det är sant att möjligheten att söka hemförlossningsbidrag inte finns inom Landstinget Västmanland. Västmanlands sjukhus bedömning är att hemförlossning är förenat med risker för både kvinnan och barnet då det är svårt att i förväg bedöma vilka som kan drabbas av komplikationer som exempelvis blödningar, syrebrist eller låga fosterljud. Då kan man behöva åka in till sjukhuset i ambulans mitt under pågående förlossning. Dessutom bör man tänka på att man inte kan få samma smärtlindring hemma som på sjukhuset.

I dagsläget finns det inte tillräckligt med personal för bemanning av verksamhet med en hemförlossning. Ett eventuellt införande skulle därför behöva föregås av ett flertal rekryteringar och uppbyggnad av organisation. En barnmorskebemanning som medger beredskap för hemförlossningar innebär också en ökad kostnad jämfört med idag. Denna kostnad finns inte budgeterad inom Kvinnoklinikens nuvarande ram.

För närvarande finns inga förslag om att införa hemförlossningsbidrag inom Landstinget Västmanland. Om en sådan möjlighet ska införas måste vi först noggrant utreda hur bidraget skulle vara utformat och ta fram tydliga riktlinjer och kriterier för bidraget. Vi vet att det har gjorts i till exempel Stockholms läns landsting, där det finns riktlinjer för ersättning och både organisatoriska och medicinska kriterier för beviljande av landstingsbidrag.

Vänlig hälsning
Denise Norström (S)
Landstingsråd
Landstinget Västmanland

Inlämnad av Christina Ersson den 2014-03-05 15:31


Underskrifter

Det här förslaget är avslutat.

61 person(er) har skrivit under detta förslag. Klicka här för att visa alla underskrifter.

Diskussioner

låst tråd

Forum Administratör

Medlem sedan: 2012-03-08 15:23

Inlagt: 2013-10-18 11:18

Forum tråd för förslag Hemförlossningsbidrag inlämnat av Anna Linde.

Ellinor Petersen

Medlem sedan: 2013-11-21 21:28

Inlagt: 2013-11-21 21:31

Kriterier borde vara: bidraget går till den/de barnmorskor du anlitar. Låt hennes yrkeslegitimation räcka för att hon ska kunna bedöma om hon vill bistå dig i hemmet. Låt alla andra slippa lägga sig i om du ska "få" föda hemma.

Underskrifter

61

underskrifter

Visa alla underskrifter

Populäraste förslagen

Rehabilitering på folkhögskola

216 underskrifter

1425 kronor mer till sjuksköterskorna!

163 underskrifter

Inrätta direktbussen Skinnskatteberg-Västerås som permanent linje!

130 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Senaste förslagen

Diskriminering av äldre

1 underskrifter

Växel vid utgående samtal

1 underskrifter

Tåganslutning Hökåsen

10 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Portal levererad av