Frikort för sjukvård

Inlämnad av:

Lennart Eriksen, 2013-11-30 12:00

Slutdatum:

2014-02-28

I dagsläget betalar man en viss summa pengar vid läkarbesök, provtagningar, röntgen, sjukgymnastik eller andra kontakter med Landstingets sjukvård.

Dessa förs in och stämplas i talongen: "Högkostnadskort för sjukvård" och när man har uppnått summan 1100 kronor får man ett: "Frikort för sjukvård".

Jag tillhör dem som går på sjukgymnastik två gånger per vecka, vilket medför att jag får: "Frikort för sjukvård" efter ca 1,5 månader då ett besök på sjukgymnastiken kostar 100 kr.

För att förenkla den hanteringen för både personalen på gymmet och mig själv skulle jag vilja att det fanns möjlighet att direkt "köpa" ett: "Frikort för sjukvård" för 1100 kr och därmed slippa all hantering med högkostnadskortet då det gäller att kontakta någon av gymmets personal, betala 100 kr och få en stämpel i kortet efter varje gymnastikpass i början av frikortsperioden. 

Svar från landstinget

Hej Lennart

Tack för ditt förslag! Jag förstår att det skulle vara smidigt för dig att förköpa ett frikort för att gå på sjukgymnastik i stället för att betala per gång tills du uppnått frikortsgränsen.

Enligt Hälso- och sjukvårdslagen ska patientavgift erläggas i samband med besöket, och första besöksdatum på högkostnadskortet anger giltighetstiden på frikortet. Därför ska avgiften egentligen inte betalas i förväg, men några landsting har ändå valt att möjliggöra detta. Det handlar då främst om patienter där det finns praktiska skäl som motiverar en smidigare hantering av betalningen, exempelvis när en serie besök är inplanerade inom kort tid.

Ett försök har genomförts inom Landstinget Västmanland med behandling ”på kredit” där patienten betalade när han eller hon kommit upp i frikortsbeloppet, men utvärderingen har inte färdigställts. Ditt förslag är intressant, och jag har fått veta att man inom kort kommer att se över möjligheten till mer flexibla lösningar för frikortshanteringen.

Vänlig hälsning
Denise Norström (S)
Landstingsråd
Landstinget Västmanland

Inlämnad av Christina Ersson den 2014-04-11 16:14


Underskrifter

Det här förslaget är avslutat.

2 person(er) har skrivit under detta förslag. Klicka här för att visa alla underskrifter.

Diskussioner

låst tråd

Forum Administratör

Medlem sedan: 2012-03-08 15:23

Inlagt: 2013-12-02 09:11

Forum tråd för förslag Frikort för sjukvård inlämnat av Lennart Eriksen.

Underskrifter

2

underskrifter

Visa alla underskrifter

Populäraste förslagen

Rehabilitering på folkhögskola

216 underskrifter

1425 kronor mer till sjuksköterskorna!

163 underskrifter

Inrätta direktbussen Skinnskatteberg-Västerås som permanent linje!

130 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Senaste förslagen

Diskriminering av äldre

1 underskrifter

Växel vid utgående samtal

1 underskrifter

Tåganslutning Hökåsen

10 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Portal levererad av