Förskrivningsrätt av kognitiva hjälpmedel på BUP

Inlämnad av:

Anna Olausson, 2013-12-05 15:11

Slutdatum:

2014-03-05

Då BUP idag inte kan förskriva hjälpmedel till bland annat barn med ADHD som gör att dessa barn kommer i kläm. Vi har försökt att få hjälpmedel utskrivna till vår son och har väntat sedan maj 2013 på egen skoldator till vår son för att han lättare skall kunna hänga med i undervisningen och har fortfarande inte fått någon. Dock är denna beställd av skolan då det underlättar undervisningen. Jag blir rädd och orolig för vad som kan hända med hans självkänsla om han inte får möjlighet att hänga med i undervisningen, för det är nu grunderna ska läras in. Vi har blivit hänvisade till familjeläkaren angående hjälpmedel för vår son men de anser att uppdraget är BUP´s. Ansvaret är dock inte deras enligt BUP. Det vill säga att det inte är någons ansvar vilket jag kan tycka är märkligt. Behovet av stöd är stort och jag skriver även med tanke på alla andra barn som har funktionsnedsättningen ADHD. Att inte ha tillgång till hjälpmedel vid funktionsnedsättning kan liknas med att inte ha glasögon eller hörapparat om det behovet finns.

Idag finns hjälpmedelsförskrivare inom vuxenpsykiatrin och på habiliteringen, vilket jag verkligen tycker behövs, men de barn som inte tillhör habiliteringen vart ska de vända sig? Mitt förslag är att personalen på BUP får förskrivningsrätt på bland annat kognitiva hjälpmedel alternativt att personal med förskrivningsrätt anställs. Exempelvis borde tillgången till både sjukgymnast och arbetsterapeut vara en självklarhet inom barn och ungdomspsykiatrin för att kunna ge dessa barn rätt förutsättningar. I flera städer bland annat i Hudiksvall och i Stockholm har man arbetsterapeuter på BUP. Att ha tillgång till arbetsterapeuter innebär inte bara hjälp med förskrivning av hjälpmedel utan även att se barnens behov och kunna stötta dem bland annat i form av scheman och skapa struktur i vardagen.

 

 

Svar från landstinget

Hej Anna

Tack för ditt förslag! 

Jag förstår din oro och frustration för din sons räkning. Och du har förstås rätt i att det inte finns någon arbetsterapeut som är knuten till BUP i Västmanland. Hittills har det inte varit möjligt att prioritera det.

Den tekniska utvecklingen går väldigt snabbt, och idag finns det många konsumentprodukter som är tillgängliga för allmänheten som kan fungera som hjälpmedel. Inte minst finns det appar som fungerar bra som stöd och hjälp för att få struktur på vardagen. För appar och även datorer säger reglerna i dag att användaren själv får stå för den hårdvara som krävs, undantaget då datorer som tillhandahålls av skolan för att vara ett hjälpmedel där.

Rent generellt gäller att hjälpmedel endast kan skrivas ut om

  • det finns god vetenskapligt evidens
  • de utskrivna hjälpmedlen är kostnadseffektiva
  • hjälpmedlen är vetenskapligt beprövade mot andra liknande produkter
  • hjälpmedlen är bättre än det som patienten kan orda själv
  • hjälpmedlen är prioriterade i förhållande till annan hjälp som patienten behöver. 

Vänlig hälsning
Denise Norström (S)
Landstingsråd
Landstinget Västmanland

Inlämnad av Christina Ersson den 2014-06-23 12:40


Underskrifter

Det här förslaget är avslutat.

11 person(er) har skrivit under detta förslag. Klicka här för att visa alla underskrifter.

Diskussioner

låst tråd

Forum Administratör

Medlem sedan: 2012-03-08 15:23

Inlagt: 2013-12-06 08:09

Forum tråd för förslag Förskrivningsrätt av kognitiva hjälpmedel på BUP inlämnat av Anna Olausson.

karin åström

Medlem sedan: 2013-12-10 21:15

Inlagt: 2013-12-10 21:22

Med arbetsterapeutisk utbildning, kan jag inget annat än instämma att man ska använda arbetsterapeuters kompetens på BUP för att möjliggöra att barn med exempelvis ADHD ska få möjlighet till att få hjälp med struktur i såväl hemma som i skolan.
Anna Olausson

Medlem sedan: 2013-11-11 10:12

Inlagt: 2014-01-25 19:04

Efter ett möte framkom även att förskrivning av kedjetäcken och andra hjälpmedel också behövs, vilka ska skriva ut dessa ?

karin åström

Medlem sedan: 2013-12-10 21:15

Inlagt: 2014-01-25 19:08

Det är vi arbetsterapeuter som gör det :).

Underskrifter

11

underskrifter

Visa alla underskrifter

Populäraste förslagen

Rehabilitering på folkhögskola

216 underskrifter

1425 kronor mer till sjuksköterskorna!

163 underskrifter

Inrätta direktbussen Skinnskatteberg-Västerås som permanent linje!

130 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Senaste förslagen

Diskriminering av äldre

1 underskrifter

Växel vid utgående samtal

1 underskrifter

Tåganslutning Hökåsen

10 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Portal levererad av