Bygg säkra hållplatser på Skultunavägen för VL

Inlämnad av:

Janis Vikmanis, 2013-12-31 13:24

Slutdatum:

2014-04-30

En riktigt vansinnig greja hände på 21:an på väg till Skultuna, från stan. Efter Åkesta.

Jag är busschaufför 1286 på VL och har kört buss i tät stadstrafik, i nu snart 26 år.

Det är beckaste nattmörker och regn. Den 30:e dec. 2013 kring 17.30. Varje gnutta ljus absorberad av regnet.

Efter Åkesta åker en cyklist på sin cykelbana mot stan. Lyse på. 800 m efter den lyser ett till likadant cykellyse. Jag kuskar på i 70 km/h. Och detta andra lilla lyset ser ut, identiskt som en cykel, rullskidslöpare eller joggare. Cykelbana tätt intill vägbanan. Och väl förbi detta lyse, märker jag att de är en PASSAGERARE som står vid hållplats!

OK. Jag bromsar in och stannar en 100 m längre bort. På med varningsblinker. Jag får upp passageraren. Såklart jag ursäktar mig och allt går bra. En 5-6 bilar trängs bakom mig.

Vi har färddator. Men den törs man inte titta på. Pluttiga boksäver och mitt i natten. Skultunavägen är dessutom en av  Sveriges mest olycksdrabbade vägar. Kolla statistiken. Det var +1° också. Plötsligt kan det frysa till och man kan börja hasa sig fram med bussen på vägen! Man låter bli att titta på alla små pluttiga bokstäver, så att säga.

Nu har vi på VL 100 nya chaufförer. Som inte alltid har så stor vana. Förut hade vi speciella chaufförer som bara körde på landsorten. Detta kommer ju hända igen.

Vad skulle grabben göra som stod där? Blinka med lampan, så som cyklister gör? Vifta med händerna i mörkret? Han står alltså där bilar drar förbi i 70 km/h.


Och man är faktiskt TVUNGEN att köra på i 70 á 80 km/h på den vägen, som skyltarna säger. Krypa i 55-60 är vad man borde göra ifall man skall lyckas stanna på hållplatsen. Kör man saktare, stör man annan trafik redigt.
:-/

Det finns säkert pengar till dylikt. Man kan t.ex sluta fylla ut våra gamla busshållplatser i stan med asfalts-kakor. Enklare vore att sätta P-skylt med 6 timmar på istället. Så bygger man säkra hållplatser på Skultunavägen istälet för dessa pengar.

Och tänker er själva, att är detta sista bussen, och resenären i förtvivlan börjar vifta? Nästa bil kan slita av armer på människan. Folk står ju 40-60 cm från bilar som kör 70.

Det finns ingen annan möjlighet, än att bygga riktiga hållplatsfickor. Med stolpe och belysning. Man måste SE vad det är som står och blinkar och viftar. Det går inte att passagerarna skall stå där, med en liten blinkande lampa. Man ser inte skillnad på cyklist eller passagerare. Dessutom är det livsfarligt. Barn och ungdomar då? Som inte lärt sig hur att göra i livet.

Någon människa kommer bli förvandlad till kotlett en mörk natt!

Jag vill be er att bygga RIKTIGA hållplatsfickor, där bussen kommer bort från 70-sträckan och kan ta upp passagerarna.

 

Med vänlig hälsning och Gott Nytt År,
Västerås den 31:a december -14

 

Janis Vikkmanis

chaufför 1286

Svar från landstinget

Hej Janis

Tack för ditt förslag och för din beskrivning av hur det kan vara utmed Skultuna­vägen. Jag förstår att den situation du berättar om var obehaglig, men jag kan inte låta bli att vara glad och stolt över att vi har så engagerade busschaufförer som är måna om resenärernas säkerhet!

Ansvaret för att bygga anläggningar som hållplatsfickor eller busskurer på eller bredvid vägar eller järnvägsspår ligger inte hos landstinget utan hos väghållaren. När det handlar om trafiksäkerhet kopplat till infrastrukturfrågor för vi därför kontinuerligt en dialog med väghållarna, det vill säga kommunerna och Trafikverket. Vi har också ett nära samarbete med Länsstyrelsen som har möjlighet att hjälpa till med finansiering av vissa trafiksäkerhets- och kollektivtrafikåtgärder genom den regionala länsplanen. Eftersom Skultunavägen är en regional väg kommer vi att ta upp frågan om förbättrade hållplatser på sträckan i våra kommande möten med Länsstyrelsen.

Kollektivtrafiken måste självklart både vara och upplevas som trygg och säker, både för våra resenärer och våra förare. Trafiksäkerheten ska alltid komma i första hand. Västmanland har hittills klarat sig från svåra olyckor med buss, och det är i hög grad tack vare våra kompetenta förare.

Vänlig hälsning
Denise Norström (S)
Landstingsråd
Landstinget Västmanland

Inlämnad av Christina Ersson den 2014-06-23 12:32
Uppdaterad av Christina Ersson den 2014-06-23 12:32


Underskrifter

Det här förslaget är avslutat.

4 person(er) har skrivit under detta förslag. Klicka här för att visa alla underskrifter.

Diskussioner

låst tråd

Forum Administratör

Medlem sedan: 2012-03-08 15:23

Inlagt: 2014-01-15 09:52

Forum tråd för förslag Bygg säkra hållplater på Skultunavägen för VL inlämnat av Janis Vikmanis.

Underskrifter

4

underskrifter

Visa alla underskrifter

Populäraste förslagen

Rehabilitering på folkhögskola

216 underskrifter

1425 kronor mer till sjuksköterskorna!

163 underskrifter

Inrätta direktbussen Skinnskatteberg-Västerås som permanent linje!

130 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Senaste förslagen

Diskriminering av äldre

1 underskrifter

Växel vid utgående samtal

1 underskrifter

Tåganslutning Hökåsen

10 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Portal levererad av