Landstinget bör satsa på/bekosta utbildningen av diabeteshundar

Inlämnad av:

Roffe Blom, 2014-02-25 18:39

Slutdatum:

2014-08-24

Idag får diabetiker själva bekosta sin utbildning av sin alarmerande assistanshund, en kostnad jag anser landstinget borde ta, då det i slutändan blir billigare för landstinget. Såldes en ren vinst!

Utbildningen kostar idag c:a 60.000:- vilket är en hög kostnad för den enskilde individen, men beräknat på att hunden arbetar i c:a 8 år efter utbildningen blir kostnaden per år under 10 000:-, vilket är betydligt mycket mindre än vad en diabetiker kostar i sjukhusvård under ett år.

 

Svar från landstinget

Hej Roffe

Tack för ditt förslag! Att se en assistanshund i arbete är fascinerande, och jag förstår verkligen att personer som har assistanshund har stor nytta av den.

Den vanligaste sortens assistanshundar är ledarhundar som hjälper synskadade. Det finns även servicehundar som framför allt används av personer med rörelsehinder och signalhundar som stöttar hörselskadade. Till gruppen servicehundar räknas också de så kallade alarmerande hundar som kan varna en person med diabetes när blodsockret ligger på onormal nivå eller en person med epilepsi när ett anfall är på gång.

Personer med synskada har rätt till ledarhund som ett hjälpmedel utan kostnad, och staten står för träningen av hundarna. De som vill ha en service- eller signalhund måste däremot själva ordna finansiering för hund och utbildning.

Det pågår en försöksverksamhet med ett ökat antal hundar för att utvärdera hur en ökad användning av hundar påverkar människors behov av andra stödinsatser. Den som deltar i försöksverksamheten med sin hund får utbildningen betald av projektet. Socialstyrelsen ska utvärdera försöket och redovisa resultaten under år 2014. Från Landstinget Västmanland avvaktar vi därför Socialstyrelsens utredning och bevakar eventuella kommande beslut av Socialdepartementet innan vi fattar beslut om assistanshundar.

Vänlig hälsning
Denise Norström (S)
Landstingsråd
Landstinget Västmanland

Inlämnad av Christina Ersson den 2014-08-21 12:37


Underskrifter

Det här förslaget är avslutat.

6 person(er) har skrivit under detta förslag. Klicka här för att visa alla underskrifter.

Diskussioner

låst tråd

Forum Administratör

Medlem sedan: 2012-03-08 15:23

Inlagt: 2014-02-27 11:33

Forum tråd för förslag Landstinget bör satsa på/bekosta utbildningen av diabeteshundar inlämnat av Roffe Blom.

Iréne Sörlin

Medlem sedan: 2014-02-27 11:56

Inlagt: 2014-02-27 12:04

Jag har själv en Diabeteshund och han betyder enormt mycket för mig! Han är utbildad genom ett statligt försöksprojekt och utan detta hade jag aldrig haft ekonomisk möjlighet att få honom utbildad.

När det blir dags för honom att gå i pension och jag måste utbilda mig en ny hund...då hoppas jag att detta förslag är verklighet.

Annars kommer jag inte att kunna utbilda en Diabeteshund igen...

Iréne & Diabeteshunden Spey

Underskrifter

6

underskrifter

Visa alla underskrifter

Populäraste förslagen

Rehabilitering på folkhögskola

216 underskrifter

1425 kronor mer till sjuksköterskorna!

163 underskrifter

Inrätta direktbussen Skinnskatteberg-Västerås som permanent linje!

130 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Senaste förslagen

Diskriminering av äldre

1 underskrifter

Växel vid utgående samtal

1 underskrifter

Tåganslutning Hökåsen

10 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Portal levererad av