Nätjournal?

Inlämnad av:

Kerstin Åhlander_Engström, 2014-03-18 12:06

Slutdatum:

2014-09-14

Att lägg ut journal på nätet kan innebära stora risker för person som lever i ett våldsutsatt läge. Där våldsverkaren ofta känner till hela personnumret på den utsatte, och kan tillskansa sig möjlighet att läsa annans journal, ev kan de ha tillgång till varandras e-postkonto också! Här finns många olika scenarion, där oskyddad  och utsatta personer kan ges ökad möjlighet till ytterligare kränkning och våld!             LÄGG INTE UT JOURNALEN PÅ NÄTET!!

 

Svar från landstinget

Hej Kerstin

Tack för ditt förslag! Det är många som har funderingar om hur det kommer att fungera när patienter kan läsa sina journaler via Internet, och är oroliga för att känsliga uppgifter kan hamna i fel händer. Bland annat därför har också ett gediget arbete gjorts för att minimera den risken.

Samtidigt är det bra för den enskilda patienten att på ett enkelt och smidigt sätt kunna ta reda på vad som står i den egna journalen. Det ger större möjlighet för patienten att engagera sig i vården och att vården blir mer begriplig, och ger också patienten en möjlighet till ökad kontroll och delaktighet. Att tillgängliggöra journalinformation via Internet är därför ett högt prioriterat mål i landstingens och regionernas handlingsplan för 2013-2018.

Journalen på nätet kommer i praktiken inte att ”ligga ute” på Internet, utan användaren måste logga in via Mina Vårdkontakter för att kunna ta del av uppgifterna. För att kunna logga in krävs det e-legitimation alternativt mobilt bank-id. Säkerhetslösningarna kring tjänsten kan jämställas med andra samhällskritiska e-tjänster som till exempel Skatteverkets och bankernas e-tjänster.

När användaren sedan verifierar att han eller hon vill se sin journalinformation ställs en fråga till landstingets journalsystem, och informationen presenteras i Mina Vårdkontakter. Ingen information lagras där, så när användaren loggar ut och stänger Mina Vårdkontakter är informationen borta från Internet.

Precis som för andra lösningar (som Skatteverket och bankerna) är det förstås önskvärt att användaren tänker på att ha ett bra virusskydd installerat på sin dator, men själva den tekniska lösningen är så säker den kan vara.

Om användaren skulle uppleva att han eller hon blir tvingad att lämna ut lösenordet eller på annat sätt känner sig hotad finns det också möjlighet att försegla journalen. Detta gör användaren själv via en knapptryckning. Journalen blir då oåtkomlig, även för användaren själv. Om användaren, i ett senare skede, skulle vilja ha åtkomst till sin journal igen får han eller hon vända sig till landstinget för att få den öppnad.

I ditt förslag nämner du särskilt personer som på något sätt är våldsutsatta. Information som skrivs in i journalen med sökordet ”våldsutsatthet” kommer inte att visas i Journalen på nätet. Det är vårdpersonalen som kan välja att skriva in känslig information så att den inte visas på Internet. Vi kommer att informera både vårdpersonal och allmänheten om detta inför lanseringen av e-tjänsten Journalen på nätet. Det är dock viktigt att påpeka att om en patient begär ut sin journal på papper så får inte landstinget undanhålla denna text.

Vänlig hälsning
Denise Norström (S)
Landstingsråd
Landstinget Västmanland

Inlämnad av Christina Ersson den 2015-01-16 13:04


Underskrifter

Det här förslaget är avslutat.

1 person(er) har skrivit under detta förslag. Klicka här för att visa alla underskrifter.

Diskussioner

låst tråd

Forum Administratör

Medlem sedan: 2012-03-08 15:23

Inlagt: 2014-04-11 14:29

Forum tråd för förslag Nätjournal? inlämnat av Kerstin Åhlander_Engström.

Christoffer Andersson

Medlem sedan: 2014-06-21 21:58

Inlagt: 2014-06-21 21:59

E-Journal kommer kräva inloggning med e-leg i Mina vårdkontakter

Christoffer Andersson

Medlem sedan: 2014-06-21 21:58

Inlagt: 2014-07-08 16:02

Jag använder eJournal själv via Uppsala län & inloggningsmetoden samt säkerheten är mycket hög!

Underskrifter

1

underskrifter

Visa alla underskrifter

Populäraste förslagen

Rehabilitering på folkhögskola

216 underskrifter

1425 kronor mer till sjuksköterskorna!

163 underskrifter

Inrätta direktbussen Skinnskatteberg-Västerås som permanent linje!

130 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Senaste förslagen

Diskriminering av äldre

1 underskrifter

Växel vid utgående samtal

1 underskrifter

Tåganslutning Hökåsen

10 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Portal levererad av