Nattbussar till Dingtuna

Inlämnad av:

Malin Larsson, 2014-06-13 21:12

Slutdatum:

2014-09-11

Det tycks mig mycket märkligt att alla Västerås förorter har nattbussar utom Dingtuna. Det kan inte vara rimligt att just Dingtuna som är en förort i paritet med Tillberga, Irsta eller Barkarö ska hindras att åka kollektivtrafik nattetid bara för att trafiken över Dingtuna går via landsortstrafiken istället för tätortstrafik. Det är varken rimligt avståndsmässigt eller kommungränsmässigt.

Då vi betalar lika mycket landstingsskatt som övriga kommuninvånare borde vi också kunna åtnjuta samma tjänster som dem. Vi är lika stort behov av nattrafik som alla andra och det finns ingen synbar anledning till att just vi ska tvingas att ta taxi hem där alla andra som bor i likvärdiga förorter kan åka buss.

Därför menar jag att ni snarast bör sluta särbehandla Dingtunabor och istället förse dem med nattbuss så att vi också kan gå på krogen eller en fest utan att behöva betala med egna medel. Nattbussen bör också gå via centrum så att vi, till skillnad från idag, tvingas gå på tomma gator till busshållplatsen vid Västgötegatan eller busstationen. Vi har alltför länge behandlats styvmoderligt vad gäller kollektivtrafiken. Nu räcker det!

Svar från landstinget

Eftersom förslaget fått fler än 100 röster kommer det att behandlas av Demokratiberedningen inom Landstinget. Förslaget beräknas tas upp i början av 2015.

/Moderator

Inlämnad av Christina Ersson den 2014-12-11 16:09

Hej Malin

Tack för ditt förslag! Eftersom det fått mer än 100 röster har det behandlats av Demokratiberedningen, där gruppledarna för alla partier i landstingsfullmäktige är med liksom landstingsfullmäktiges ordförande.

Västerås stad beställer busstrafik av Kollektivtrafiknämnden som har Landstinget Västmanland som huvudman. Men ansvaret för trafiken ligger fortfarande hos staden, och det är därmed också Västerås stad som betalar för den stadstrafik man vill ha i kommunen.

I samband med att busslinjerna inom Västerås tätort lades om gjordes en översyn av vissa landsbygdslinjer. En del linjer har lagts om enligt de utbyggnads­förslag som togs fram, men tyvärr räckte inte pengarna till allt på alla linjer. Dingtuna var ett exempel på detta.

Tills vidare är det därmed linje 515 som gäller om man vill åka buss mellan Dingtuna och Västerås. Kan man i stället tänka sig att åka tåg så har Bergslagspendeln fler turer kvällstid, och VL:s färdbevis gäller även på det tåget.

I samband med att busslinjerna drogs om är det många som upplevt att bussarna så att säga går på fel gator. Anledningen till att bussarna går där de går är att man ska komma fram så snabbt och smidigt som möjligt med bussen. Varje liten omväg blir då en tidstjuv som försenar bussen, och därför har man valt en rakare sträckning. För de regionala stomlinjernas del (linjer med nummer på 500 eller 800) innebär det bland annat att de inte körs via centrum i Västerås.

För Demokratiberedningen
Denise Norström (S)
Landstingsråd
Landstinget Västmanland

Inlämnad av Christina Ersson den 2015-01-16 10:29


Underskrifter

Det här förslaget är avslutat.

101 person(er) har skrivit under detta förslag. Klicka här för att visa alla underskrifter.

Diskussioner

låst tråd

Forum Administratör

Medlem sedan: 2012-03-08 15:23

Inlagt: 2014-06-23 11:02

Forum tråd för förslag Nattbussar till Dingtuna inlämnat av Malin Larsson.

Therese Forenius

Medlem sedan: 2014-08-20 20:11

Inlagt: 2014-08-20 20:14

Underbart Malin att du gör något åt det så många Dingtunabor tycker, tänker och pratar om! Vet så många fler som skulle vilja skriva under, men som inte använder fb (eller datorn till sådant här)... /Tessan

Christina Ersson

Medlem sedan: 2012-11-05 11:27

Inlagt: 2014-08-21 13:33

Hej! Jag ser att flera skrivit sitt namn i diskussionstråden. Därför vill jag bara göra er uppmärksamma på att länken för att skriva under förslaget ligger här nedan, där det står "Skriv under förslaget!" och så en liten bild av en penna. Använd den länken så räknar datorn underskrifterna automatiskt. Diskussionsforumet är tänkt för kommentarer om själva förslaget, och skriver man bara in sitt namn där är det stor risk att underskriften inte kommer med i sammanräkningen. //Moderator

Christina Ersson

Medlem sedan: 2012-11-05 11:27

Inlagt: 2014-08-22 08:25

Hej igen! Ett förtydligande: för att skriva under ett förslag måste man klicka sig in på själva förslaget och leta upp länken "Skriv under förslaget!" där man klickar för att skriva under. Vi har tyvärr inte möjlighet att räkna med namn som bara skrivs in i diskussionsforumet./ //Moderator

Christina Ersson

Medlem sedan: 2012-11-05 11:27

Inlagt: 2014-08-25 10:44

Hej! För att skriva under förslaget måste man klicka på länken "Skriv under förslaget!" som man hittar om man klickar på rubriken "Förslag" ovan och sedan på det förslag man vill skriva under. Länk till förslaget om nattbussar till Dingtuna:  http://demokratikanalen.ltv.se/forslag/rostningpagar/show/89

Länken för underskrift finns längst ned på förslagets sida.

För att inga missförstånd ska uppstå kommer namn som skrivs in i diskussionstråden att tas bort. De som skrivit in sitt namn i diskussionstråden men inte skrivit under förslaget via länken har kontaktats. /Moderator

Underskrifter

101

underskrifter

Visa alla underskrifter

Populäraste förslagen

Rehabilitering på folkhögskola

216 underskrifter

1425 kronor mer till sjuksköterskorna!

163 underskrifter

Inrätta direktbussen Skinnskatteberg-Västerås som permanent linje!

130 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Senaste förslagen

Diskriminering av äldre

1 underskrifter

Växel vid utgående samtal

1 underskrifter

Tåganslutning Hökåsen

10 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Portal levererad av