Tandvård i Kolsva

Inlämnad av:

Annika Holmström, 2014-09-04 22:22

Slutdatum:

2014-12-03

Förslag: Jag önskar att det går att besöka tandvårdskliniken i Kolsva för att göra undersökningar och förbättringsåtgärder på sina tänder. Jag önskar att man kan boka tider för både tandhygienist och tandläkare i Kolsva. Och varför kan inte bettspecialisten lika gärna göra ett besök i Kolsva för undersökning av alla barn och ungdomar i Kolsva som hon idag besöker Köping?

Bakomliggande tanke: En F-9 skola med över 600 barn och flera äldreboende i Kolsva borde vara ett underlag gott som något att driva verksamhet på.

Dagens och de senaste årens frustration som legat till grund för föslaget: Idag får man om man har tur tjata sig till att stå på kö på en inofficiell kölista och sedan ringer de när det kanske blir aktuellt. Vad jag förstått så har folktandvården planerat in ETT besök i Kolsva under hösten och det verkar som att detta är redan fullt. Vi får se när det kan komma på tal om en ny dag för undersökningar i Kolsva var beskedet jag senast fick av tandläkare och tandsköterska på folktandvården på Ullvi Tuna. När man frågar om tider i Kolsva via telefon beror det på vem man pratar med om man kan ha möjlighet eller inte till att få komma till Kolsva. En del svarar bara att det inte går att bli undersökt i Kolsva och andra skrattar bara och säger att bollen ligger hos politikerna ytterligare andra skriver upp en på en "lista".

När jag pratat med andra föräldrar som har barn vid Malmaskolan i Kolsva är även de frustrerade över att behöva åka 4 resor mellan Köping och Kolsva bara för att göra en undersökning på barnen. (från jobbet-till Malmaskolan och hämta barn och sedan från folktandvården och tillbaka till skolan varefter åter tillbaka till jobbet i Köping)

Snälla var lite smidiga! Se till att man kan få service av folktandvården även i ett mindre samhälle. 

Annika Holmström

Svar från landstinget

Hej Annika

Tack för ditt förslag! Jag förstår att det varit frustrerande att inte ha möjlighet att planera sin tid på grund av att folktandvården inte kunnat ge besked om när de kommer att vara på plats i Kolsva. Det har folktandvården nu sagt att de snarast kommer att rätta till, så vi hoppas att det kommer att fungera bättre framöver. Däremot kommer det inte att gå att besöka tandläkare eller tandhygienist i Kolsva, eftersom behandlingsrummet enbart är anpassat för just undersökningar och alltså saknar all övrig utrustning.

Bakgrunden till hur det ser ur i dag är följande: I slutet av 2011 beslutade landstingsstyrelsen att avveckla verksamheten vid Folktandvårdens klinik i Kolsva, under förutsättning att Folktandvården i Köping ordnade alternativa undersökningslokaler. Behandlingar skulle utföras vid kliniken i Köping.

Hösten 2012 stod ett undersökningsrum färdigt på Ekliden i Kolsva. Verksamheten inleddes i januari 2013 med undersökningspass en eftermiddag i veckan. Från och med 2014 har öppethållandet begränsats eftersom folktandvården upplevt att behovet inte räcker för att fylla ett undersökningspass en gång i veckan.

Vänlig hälsning
Denise Norström (S)
Landstingsråd
Landstinget Västmanland

Inlämnad av Christina Ersson den 2015-02-13 10:06


Underskrifter

Det här förslaget är avslutat.

Ingen har skrivit under detta förslag.

Diskussioner

låst tråd

Forum Administratör

Medlem sedan: 2012-03-08 15:23

Inlagt: 2014-09-26 16:34

Forum tråd för förslag Tandvård i Kolsva inlämnat av Annika Holmström.

Underskrifter

0

underskrifter

Populäraste förslagen

Rehabilitering på folkhögskola

216 underskrifter

1425 kronor mer till sjuksköterskorna!

163 underskrifter

Inrätta direktbussen Skinnskatteberg-Västerås som permanent linje!

130 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Senaste förslagen

Diskriminering av äldre

1 underskrifter

Växel vid utgående samtal

1 underskrifter

Tåganslutning Hökåsen

10 underskrifter

1007 underskrifter på totalt 87 förslag

Portal levererad av